vrijdag 16 december 2011

Verslag opname Pim in het Erasmus MC donderdag 15 december 2011



Donderdagmorgen om kwart over zes ging de wekker. Opstaan!!! Om 7 uur moesten we op pad naar het Erasmus MC.
Vandaag was het dan zover. Pim zijn opname op de afdeling hematologie. Het was erg slecht op de weg, veel regen en donker, veel last van opspattend water. Bij Rotterdam weinig zoab. Het reed gelukkig wel vlot, want om kwart over acht waren we present.
Door de afdelingssecretaresse werden we opgevangen en naar kamer 6 gebracht. Een 3-persoonskamer. Zodra er een isolatiekamer vrij zou komen zou Pim hier komen te liggen. Voor de eerste dagen maakt dit niet uit en heb je ook wat afleiding. Verpleegster Eva was de verzorgende verpleegster. Nadat ze zich had voorgesteld begon ze gelijk met bloed prikken. Controles door de zaalarts, want als dit alles goed bevonden was, dan werd er toestemming gegeven voor het aanmaken van de Melfalan. De chemokuur voor Pim, die de volgende dag zou starten. 's Middags om drie uur werd Pim naar de afdeling röntgen gebracht voor het aanbrengen van de Hickman-aansluiting. Dit is prettig, omdat hij de komende tijd dan via de slangetjes die aangesloten zijn op een hoofdader zijn medicijnen kan krijgen en bloed via deze weg ook afgenomen kan worden. Ik zelf was rond twee uur naar huis gereden,
's Avonds hadden we via face time contact en kon hij de aansluiting laten zien. Face time is net zoiets als skypen. Je belt via een apple toestel naar elkaar en indien het apparaat een camera heeft kun je contact met elkaar maken. Ja, ja je moet met de tijd meegaan. Dit is toch wel heel fijn, omdat je toch niet even twee keer op een dag naar Rotterdam rijdt heb je op deze manier toch contact met elkaar en lijkt het net of hij er toch bij is. Ook voor de kinderen is het fijn, want iedere keer gaat er eentje mee, want er mogen niet meer dan twee bezoekers aan het bed.
Het plaatsen van de Hickman was erg meegevallen en 's avonds kreeg Pim te horen dat alles door kon gaan. Ook kreeg hij van de verpleegster nog uitleg over de hygiënemaatregelen, zoals niet meer zoenen. Mensen alleen een hand geven als ze met de handgel hun handen hebben gereingd. Voor het eten de handen wassen en handgel gebruiken. Ben je een beetje verkouden mag je wel op bezoek, maar dan een mondkapje voor. Met virussen of beroerd  zijn en hardnekkig hoesten of heel verkouden gewoon thuis blijven. Door de kuur zakken de witte bloedcellen heel sterk en ben je heel vatbaar voor infecties. Vanavond is Pim ook gestart met medicijnen om zijn darmflora te vernietigen, zowel de goede als de kwade bacteriën. Je kunt dus wel bedenken wat een bijwerking kan zijn. Van de chemo Melfalan kun je problemen krijgen met alle snelgroeiende cellen in de slijmvliezen. Maag; misselijk. Darmen; diaree, Maag; zuurbranden,. Mond; aften en blaren en kapotte lippen. Het hoeft niet, maar kan allemaal. Ook kun je door daling van de bloedplaatjes blauwe plekken krijgen. Door afname rode bloedcellen, bloedarmoede, met vermoeidheid tot gevolg. Jullie snappen wel waarom deze chemo zwaar wordt genoemd. Dit was voor de eerste dag weer genoeg.
Vrijdag 16 december. Hiep, hiep, hoera Pim 53 jaar. En wij hopen dat er nog vele jaren zullen volgen. Toch wel raar geen feestje thuis en Pim aan de chemo in plaats van een lekker glas bier.
Om negen uur 's morgens werd het infuus aangesloten en kon het voorspoelen beginnen en zodra de Melfalan van de apotheek binnen is wordt deze aangesloten. Dit werd 'smiddags vier uur. Voor deze tijd is er nog een diëtiste langs geweest om uitleg te geven over het kiemvrije dieet wat Pim moet volgen. Dit houdt een dieet in dat Pim geen voedingswaren mag waarin bacteriën zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. Denk hierbij aan rood vlees, schimmelkazen. Producten mogen niet lang open staan. Buiten de koelkast na twee uur weg. Waterflesje na 24 uur weg, alleen producten waarin koolzuur zit mogen een week, want hierin vermenigvuldigen bacteriën zich niet zo makkelijk. Rauwkost mag voorlopig ook niet meer. Eigenlijk mag hij nog best veel eten, maar verstandig is bijvoorbeeld pakjes en per stuk verpakte producten. Geen bonbons en schepklare producten, hier hebben andere handen aangezeten. Maak je iets open in in een afgesloten trommeltje bewaren en bezoek er niet in laten graaien, maar zelf aangeven. Beter nog als Pim het gewoon voor zichzelf houdt. Vandaag was ik met Maartje op bezoek gegaan. Maar Mathijs wilde ook graag met Jelle, omdat papa jarig was. Ze gingen met de trein, want ze zijn in het bezit van de ov-jaarkaart, zodat het met openbaar vervoer voor hun gratis is. Om half elf vertrokken ze uit Roosendaal, want dan konden ze rond twaalf uur in het ziekenhuis zijn. Tegen enen ging de telefoon. Mathijs belde om te vertellen dat ze niet wisten waar ze zaten. Ze waren vanaf het station in Rotterdam te voet gegaan, alleen kwamen ze bij een heel ander Erasmus uit. De universiteit voor studeren van rechten. Slechts 7 kilometer van het Erasmus MC in de wijk Crooswijk. Echte wereldreizigers. Om vier uur kwamen ze in het ziekenhuis aan en zijn ze maar met Maartje en mij mee terug gereden. Ze waren weer een reiservaring rijker.
Zo zien jullie maar weer. Er kan in twee dagen veel gebeuren. Toen we om half vijf naar huis gingen kreeg Pim nog te horen dat hij vanavond naar een isolatiekamer wordt gebracht. Lekker alleen, toch wel fijn als je niet weet hoe beroerd je gaat worden. laten we hopen dat het meevalt. Hij heeft via het infuus in ieder geval ook al iets gekregen tegen de te verwachten misselijkheid.
Straks branden we tijdens het eten een kaars uit Lourdes die mijn peettante tante Phil heeft meegebracht voor kracht en bemoediging. Dit willen we ieder avond doen, om samen even stil te staan bij het gevecht wat Pim aan het leveren is.

Tot de volgende keer.
Groetjes Nancy en Pim

Geen opmerkingen:

Een reactie posten