vrijdag 4 november 2011

Verslag Pim en zijn behandeling in het Erasmus 3 november 2011


Na twee weken even geen ziekenhuis en geen medicijnen weken waar we heerlijk van genoten hebben.
We zijn een dag naar Antwerpen geweest en een dag naar Vlissingen waar we heerlijk op de boulevard hebben gezeten in het zonnetje en dat voor 29 oktober 2011. De weken zijn voorbij gevlogen.
Maar ja, aan de leuke dingen komt ook weer een einde. Donderdag 3 november na het nuttigen van een hubke, het is tenslotte hubkesdag, want stel je voor dat we hondsdol worden, stond de taxi om 7 uur in de ochtend voor de deur. Om 8 in het Erasmus waar Pim eerst 5 buizen bloed mocht laten prikken, daarna wachten tot dokter Baboe ons zou roepen om 9 uur. Klokslag 9 uur konden we naar binnen. De bloedwaarden waren heel goed, er waren zelfs al metingen van bepaalde eiwitten die heel erg laag waren, dat ze bijna niet te meten zijn, lager dan 1.Dit wil niet zeggen dat het weg is, maar in de bloedbaan is het bijna niet meer te meten. Waar dan wel??? Juist in het beenmerg.
Als verrassing mocht Pim dus ook nog een een beenmergpunctie ondergaan.

Pim op de dagbehandeling van het Erasmus MC


Maar op de dagbehandeling kreeg men wat stress, want de cyclofosfamidekuur stond op het programma en daar staat eigenlijk 8 uur voor en ondertussen was het al 9.15 uur. Toch gauw aangesloten op het spoelinfuus, want dat moest 2 uur doorlopen. Hij kan dus met infuus en al naar een kamertje waar de beenmergpunctie werd gedaan.
Ik ben meegegaan. Ze waren zo vriendelijk en probeerden zo goed mogelijk te verdoven, maar het blijft toch wel even pijnlijk. Maar Pim doorstond dit allemaal kranig. In de beenmergcellen gaan ze nu kijken naar M-proteinen.
Hier geldt ook weer een bepaalde waarde voor waar ze tevreden mee zijn. Hopelijk krijgen we die over een week te horen. Na dit alles terug naar de afdeling, want er stonden nog heel wat infusen op het programma, eerst een shot voor de stamcelwinning, daarna een tegengif Mesna (uromitexan) voor de bijwerkingen van het zeer toxische cyclofosfamide,daarna weer spoelen en tegengif en daarna nog een keer 2 en half uur spoelen. Deze laatste keer spoelen werd met een uur verkort door hem sneller te laten inlopen, anders ging het wel heel erg lang duren. Hierna nog een keer tegengif, spoelen, tegengif en nog een keer spoelen en toen was het half vijf. Als toetje mag hij vanavond om 7 uur nog 7 tabletten nemen voor de bijwerkingen. Aan het begin van de middag kwam de dame van de hemeferese uitleg geven over het winnen van de stamcellen. Vanf maandag 7 november mag Pim zich twee keer per dag injecteren met een kant en klare injectie Zarzio. Deze injecties hebben soms bijwerkingen in de vorm van spierpijn, lage rugpijn en hoofdpijn. Hier mag hij paracetamol voor innemen.
Vrijdag 11-11-2011 mag hij alvast een bloedmeting laten doen om te kijken of er al stamcellen in zijn bloed zitten. Op deze dag mag hij aansluitend nog voor een apd-infuus(tegen botafbraak) naar de dagbehandeling. Is hij weer eventjes zoet.
Maandag 14-11-2011 weer eerst bloedafname en daarna mogelijk de eerste stamcelafname. Hiervoor wordt hij aangesloten op de feresemachine, aan de ene kant het bloed eruit en aan de andere kant er weer in, maar dan zonder de stamcellen. Deze worden opgevangen. Dit alles duurt een uur of 5. Mochten er voldoende zijn dan is hij met deze dag klaar. Is de hoeveelheid nog onvoldoende dan mag Pim de volgende dag nog een keer.
Zoals jullie lezen komt er de komende week een hele drukke week aan en daarnaast staat er op aankomende maandag nog een bezoek aan de oogarts gepland. Hier heeft Pim een goed gevoel over, want zijn zicht en lezen zijn aanzienlijk verbeterd.
Laten we hopen dat Pim de komende dagen niet te veel last heeft van de bijwerkingen, diarree, misselijkheid, overgeven en eventueel haarverlies. Het kan allemaal, maar het hoeft niet of in milde vorm.
Nu gaan de schoentjes uit en voetjes op de bank met een lekker bakkie thee en koffie.

Groetjes Pim en nancy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten